Vanaf 2022 kunnen onze jeugdhuizen, JK ’t Hoekske en JOC Frontaal officieel een jaarlijkse extra subsidie bekomen van 1000 euro per jeugdhuis. Hieraan zijn wel specifieke voorwaarden verbonden.
Op de gemeenteraad van 22 december 2021 keurde de gemeenteraad een subsidie inzake jongerenbetrokkenheid goed voor onze jeugdhuizen. De subsidie kan je eerstdaags terugvinden op de gemeentelijke website.
Wat moeten de jeugdhuizen nu doen om de subsidie te bekomen?
Hiervoor dienen ze activiteiten te organiseren met een van de volgende doelen:
- Lokale artiesten speelkansen geven: Er schuilt veel talent in onze jongeren. Beginnende en beloftevolle artiesten zijn vaak op zoek naar plaatsen waar ze een podium of ruimte krijgen om ten volle te experimenteren. Door in te zetten op lokale artiesten (dj’s, bandjes, kunstenaars, etc.) kunnen we hun talenten optimaal benutten en hen de kans geven om te groeien als artiest.
- Nieuwe doelgroepen aanspreken: Een jeugdhuis is een ontmoetingsplek waar alle jongeren welkom zijn, ongeacht hun vriendengroep, muzikale voorkeuren, etnische afkomst, etc.
Voor veel jeugdhuizen vormt het aanspreken van nieuwe doelgroepen en het werven van leden een grote uitdaging. Terwijl het lokale jeugdhuis vroeger de ideale ontmoetingsplek was, spreken jongeren vandaag steeds meer online af. Daarom kan een jeugdhuis niet blijven stilstaan. Het is belangrijk om voortdurend aan de bereikbaarheid en het breed uitdragen van de werking te werken. Het hebben van leden versterkt de werking. Daarbovenop stromen hieruit vaak nieuwe vrijwilligers voort.
Door een doelgroepgerichte activiteit of specifiek evenement te organiseren, kan er (nieuw) contact gelegd worden met jongeren. Tijdens dit contact moet het doel zijn om hen een plezierige tijd te bezorgen, maar voornamelijk om hen warm te maken voor de jeugdhuiswerking. - Activiteiten organiseren met een blik op open jeugdwerk: Uit jeugdhuizenonderzoek blijkt dat een sterk activiteitenaanbod een van de grootste sterktes van een jeugdhuis is. Het activiteitenaanbod heeft een wervend karakter en kan dus een trigger vormen voor een groter bereik.
Het gaat niet noodzakelijk om de hoeveelheid events die een jeugdhuis organiseert, maar wel om de kwaliteit ervan. Het merendeel van bezoekers dat een jeugdhuis op eigen initiatief leert kennen – en dus niet via vrienden – doet dit via een open activiteit. Vooral als er op vlak van organisatie en promotie wordt samengewerkt met sterke partners, zoals scholen, jeugdverenigingen en culturele centra, vormt een sterk activiteitenaanbod een katalysator voor een groter bereik. Een goed uitgebouwd netwerk van verschillende betrokken actoren zorgt immers voor een degelijk kader waarbinnen activiteiten georganiseerd kunnen worden.
Deze subsidie kwam er onder impuls van onze schepen van Jeugd, Chiel Danckers: ‘Onze jeugdhuizen staan vandaag de dag extra onder druk. Onder andere corona heeft ervoor gezorgd dat enkele generaties nog niet hebben kunnen proeven van wat jeugdhuizen nu eigenlijk echt zijn, dat kinderen en jongeren met vele dromen blijven zitten, maar misschien zelfs niet goed weten wat te dromen.
Welke dromen hebben zij (en wij) voor 2022? Opnieuw met vrienden zorgeloos kunnen feesten? Opnieuw hun talenten ontwikkelen en hun hobby’s ten volle kunnen beoefenen? Of gewoon zonder zorgen oma en opa kunnen knuffelen? In normale tijden zouden die dromen er wellicht helemaal anders uitzien. Sommige kleutertjes hebben nog nooit een school zonder coronamaatregelen meegemaakt en veel studenten hebben nog nooit kunnen proeven van het echte studentenleven. Doorheen mijn vele gesprekken en ontmoetingen met kinderen en jongeren weet ik hoe zwaar dat alles weegt op hen.
Toch ben ik hoopvol. Ik heb overal engagement gezien. Want ondanks al die ambetante regels en belemmeringen hebben onze kinderen en jongeren elkaar gevonden. Deze generatie is enorm solidair met elkaar. Het is een generatie die engagement opneemt: in de jeugdbeweging, het jeugdhuis, op school en in de sportclub of gewoon: bij elkaar. Ze tonen nog meer dan volwassen een enorme wilskracht. Daar mogen we enorm fier op zijn.
Laten we dus hoopvol het nieuwe jaar ingaan. Een jaar van wilskracht en nog sterkere verbondenheid. Een jaar waarin de vele wensen en dromen van iedere generatie eindelijk mogen uitkomen.’