Onze gemeente heeft haar label ‘Hartveilige gemeente’ voor twee jaar verlengd. Om hartveilig te zijn als gemeente moet je een publiek toegankelijk AED-toestel plaatsen en 10% van het gemeentepersoneel moet een opleiding reanimeren en defibrilleren volgen.
Schepen van Gezondheid Chiel Danckers (Inzet): “Op 8 verschillende plaatsen in onze gemeente hangen AED-toestellen. Een AED-toestel helpt je bij het reanimeren van iemand met een hartstilstand en verdubbelt de overlevingskansen van een slachtoffer. Met het project Hartveilig willen we enerzijds de overlevingskans van slachtoffers bij een hartstilstand verhogen en anderzijds de eerstehulpcapaciteiten van onze lokale bevolking vergroten. Onze gemeentelijke medewerkers krijgen van de vrijwilligers van het Rode Kruis daarom ook een opleiding reanimeren en defibrilleren. We zorgen ervoor dat ieder jaar minstens 10 procent van onze medewerkers deze opleiding volgt. Zo worden de technieken met enige regelmaat herhaald en blijft iedereen bij de les.”
Marissa Paulussen van Rode Kruis Lille: “De AED-toestellen zijn voor iedereen toegankelijk. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de toestellen durven en kunnen gebruiken. Dankzij onze samenwerking met de gemeente kunnen we alle inwoners gratis opleiding geven om hun eerstehulpcapaciteiten te verbeteren. Op 25 november is er alvast opnieuw een les hartveilig. Wie interesse heeft, kan altijd terecht bij onze vormingsverantwoordelijke op vorming@lille.rodekruis.be.”
Dankzij de samenwerking met Rode Kruis Lille, kan je als inwoner van onze gemeente naast de gratis cursussen hartveilig, ook een gratis cursus EHBO volgen. Weet jij al wat te doen bij een ongeval? Wil jij iemands leven kunnen redden? Aarzel dan niet! Check www.rodekruis.be/afdeling/lille