BIB Lille en Kasterlee starten met eigen streamingdienst

Vanaf 6 oktober 2022 kunnen leden van de bibliotheek van Kasterlee en Lille gratis gebruikmaken van het streamingsplatform Dalton. Dalton specialiseert zich in het aanbieden van documentaires, kinder- en jeugdfilms, kortfilms en wereldcinema. Vooral films die je moeilijker via de meer traditionelere kanalen te pakken kan krijgen. De samenwerking tussen Dalton en de twee bibliotheken zorgt ervoor dat je deze films met één klik in je huiskamer te zien krijgt. Het gaat om een proefproject van Cultuurconnect waar de bibs van Lille en Kasterlee in zijn gestapt.

“Dalton is een streamingdienst zoals Netflix of Streamz, maar dan voor minder commerciële films. We kunnen dit platform gratis aanbieden omdat we ingestapt zijn in het pilootproject ‘Cinébib’ van Cultuurconnect. Samen met 18 andere gemeentes mogen we deze streamingdienst twee jaar lang gratis aanbieden aan onze inwoners. Voorwaarde is wel dat je lid bent van de bib want je hebt je lidmaatschap nodig om te kunnen inloggen op de filmstreamingsdienst. Na twee jaar evalueert Cultuurconnect het pilootproject samen met alle deelnemende bibs. Als het een succes is, kunnen we Dalton blijvend aanbieden in Lille en Kasterlee en wordt de dienst verder uitgerold naar andere bibs.”

“Onze inwoners kunnen de films op het Daltonplatform op elk moment van de dag bekijken. Je surft gewoon naar de site van Dalton, logt in en speelt de film op je laptop of gsm of je cast hem naar je tv. We gaan de fysieke collectie dvd’s in de bibliotheken niet vervangen door dit digitaal aanbod. Het zijn twee collecties die elkaar aanvullen. De twee bibliotheken willen aan hun gebruikers een nog uitgebreidere filmcollectie aanbieden door in te spelen op deze filmstreamingsdienst die aangeboden wordt door Cultuurconnect.”

Op 6 oktober om 20 uur, bij de start van Cinébib, speelt de bib van Lille de film Kedi vanop het Daltonplatform om de streamingdienst in de kijker te zetten. Wie komt kijken, ziet ineens hoe je gebruik kunt maken van het platform.