Een voedselbos in Gierle

Aan de Molenvelden te Gierle werd vandaag het voedselbos verder aangeplant met hulp van de leerlingen van het 5de leerjaar (van De Komeet te Gierle) en hun (groot)ouders. 88 laagstammen fruit en 120 stuks bosplantsoen gingen de grond in.

De leerlingen van het vijfde leerjaar van De Komeet planten samen met hun (groot)ouders, vrijwilligers van Velt, de groen- en milieudienst en onze schepen Chiel Danckers heel wat bomen aan.

Eerder plantte onze groendienst i.s.m. vrijwilligers van Velt en het burgercollectief Tuin van hEden al 18 hoogstammen en 75 halfstammen. Aan de straatzijde werd vandaag dus een haag geplant. Het voedselbos zelf wordt 5.000 vierkante meter groot.

Een voedselbos is een soort overgangsvorm tussen landbouw en een natuurlijk bos. Bij voedselbossen wordt in lagen gewerkt. Je focust niet enkel op de boomlaag zoals bij hoogstamboomgaarden, niet enkel op de struiklaag zoals bij de fruitteelt en niet enkel op de kruidlaag zoals op landbouwakkers, maar je gaat al deze teelten met elkaar combineren om alle ruimte optimaal te gebruiken. Het voedselbos in Gierle is een initiatief van de gemeente en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Hiervoor haalden we samen een LEADER-subsidie binnen.

Schepen van Gezondheid Chiel Danckers (Inzet): “We willen onze inwoners meer groen bieden en koppelen daarbij het nuttige graag aan het aangename. Het is niet voor iedereen evident om fruitbomen, bessenstruiken of notelaars in de tuin te hebben staan. Met ons voedselbos trachten we ook een educatieve beleving mee te geven. Wie weet kan deze demotuin een aantal inwoners aansporen om zelf ook fruit te beginnen kweken. In ieder geval geven we graag iedereen de kans om van dit project in de toekomst letterlijk de vruchten te plukken.”

Een voedselbos is niet iets dat al heel gekend is in onze streek, dat is duidelijk. Onze actie haalde zelfs niet alleen de krant (klik hier), maar ook het nationale nieuws (klik hier). Na het harde werk zorgde de gemeente i.s.m. Oxfam Wereldwinkel Gierle nog voor een fairtrade drankje.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *