Lancering dementievriendelijke wandeling te Gierle

De vergeet-mij-nietjes wijzen de weg voor deze wandeling.

Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september kreeg Gierle een belevingswandeling voor mensen met dementie en hun omgeving, of voor mensen die meer te weten willen komen over dementie.

Oude verhalen terug naar boven laten komen en verschillende zintuigen prikkelen, dat is het doel van de dementievriendelijke wandeling die je vanaf vandaag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, kan doen in Gierle. De rolstoelvriendelijke wandeling is zo opgebouwd dat ze inspeelt op herinneringen en zintuigen van de deelnemers. Samen met hun wandelpartner kunnen personen met dementie genieten van de zalige plekjes die ze onderweg tegenkomen. We realiseerden deze belevingswandeling vanuit de stuurgroep Dementievriendelijk Lille, samen met o.a. woonzorgcentrum Lindelo en Regionaal Expertisecentrum Tandem.

Schepen van Gezondheid Chiel Danckers (Inzet): “Meer dan 270 personen in onze gemeente kampen met dementie. 9% van alle 65-plussers krijgt te maken met dementie. Dankzij de vergrijzing zullen deze cijfers alleen maar sterk toenemen. Dit kunnen we niet naast ons neerleggen.

Als dementievriendelijke gemeente willen we daarom met verschillende activiteiten dementie bespreekbaar maken en het taboe errond doorbreken. De dementievriendelijke wandeling draagt hiertoe bij. De wandeling helpt bij het ophalen van herinneringen.
Hierbij worden alle zintuigen geprikkeld. Met deze wandeling willen we mensen met dementie en hun naasten de kans geven om samen in beweging en tot ontmoeting te komen.  Samen beleven, herinneringen ophalen en plezier maken: dat is het allerbelangrijkste.

In de brochure die bij de wandeling hoort, vind je daarom verschillende vragen die je helpen verhalen naar boven te laten komen. Je kan bijvoorbeeld QR-codes scannen en zo liedjes van vroeger luisteren zoals ‘Margrietje’ van Louis Neefs. Het parcours van 1,8 km is zorgvuldig bewegwijzerd met herkenbare vergeet-mij-nietjes, voor iedereen hét symbool dat we ons inzetten voor een wereld waarin dementie uit de taboesfeer geraakt. Tegelijk willen we de bewustwording over deze ziekte te vergroten. Zo werken we aan een dementievriendelijke samenleving.”

De wandeling is vanaf vandaag elke dag vrij af te leggen. Ze vertrekt aan de dagopvang voor ouderen (CADO) in Gierle. De brochure kan je oppikken aan het onthaal in het gemeentehuis, in de CADO of in WZC Lindelo. Je vindt ze ook online op www.lille.be/dementie. Aldaar vind je ook meer info terug over Lille als dementievriendelijke gemeente: wat we allemaal doen, wat we aanbieden, enz.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *