Inzet Lille rijkt dit jaar de Groene pluim uit aan lokale vrijwilligers die vluchtelingen begeleiden.

De Groene Pluim uitreiken betekent voor de partij Inzet een beloning geven aan wie zich verdienstelijk maakt met een belangrijk milieuvriendelijk en/of sociaal initiatief. Positieve en slimme acties voor een duurzame en warme samenleving mogen aangemoedigd en gezien worden! Afgelopen Groene pluimen gingen onder meer naar Ferm Sharefair, het eerste energieneutraal huis, de buddywerking, ..

Inzet Lille reikt daarom dit jaar de Groene Pluim uit aan de vrijwilligers die zich al een hele tijd inzetten voor de opvang en integratie van Syrische gezinnen in onze gemeente en onze samenleving.

Voorzitter Inzet Gie Knockaert: Wat deze Lilse groep vrijwilligers kenmerkt is dat elk van hen zich inzet met zijn specifieke talenten, om samen een doel te bereiken: aan deze nieuwkomers uit conflictgebieden een warm welkom geven in wat voor hen een totaal nieuwe en vreemde omgeving is.

Wat die specifieke talenten betreft: dat begon met de voorbereiding: het onthaalhuis in orde maken en materiaal aanbrengen, en het huis poetsen. Daarna op de dag van aankomst: zorgen voor een ontvangstcomité.

En dan kwamen er de alledaagse beslommeringen die voor die gezinnen soms totaal nieuw waren: hulp bij bankzaken, ziekenfonds, dokter, tandarts, OCMW. En ook wat voor ons zo evident lijkt: hulp bij het winkelen in de eerste maanden, en langsgaan bij de voedselbank.

Dan volgde een veel moeilijkere klus: hulp aan zowel ouders als kinderen op school en thuis in verband met de Nederlandse taal. En dat is ook betrokken zijn bij het “praatpunt”, waar 2 keer per maand een voormiddag wordt samengekomen met anderstaligen om de Nederlandse taal te oefenen.

Dan is er helpen bij de schoolzaken via opvolging van de kinderen en het oudercontact. En er zijn de andere dagdagelijkse dingen waar hulp welkom was en is: bijvoorbeeld brieven uitleggen die meekomen van school, hulp bieden bij het downloaden van de bank-app op de smartphone, hulp bij problemen in huis zoals elektriciteit en andere dingen, etc.

Vrijwilliger Ilse Buys: Nu volgt nog een grote uitdaging: het zoeken van een huurwoning. Officieel wonen de gezinnen nu in een transitwoning en na een bepaalde periode is het de bedoeling dat ze zelf iets zoeken om te huren. Zo kunnen in het transithuis weer andere mensen kunnen geholpen worden, maar er is zulke grote woningnood dat dit zeker niet evident is.

Mocht je willen helpen laat het hen, via ons, zeker weten!

Op de Foto Ilse Buys, Leen Van Rooy, Jef Leys, Jef Verlinden, Jan Bosmans en schepen Chiel Danckers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *