Met Inzet zetten we in op mentaal welzijn. Zo vonden er deze legislatuur al heel wat acties plaats. Ook dit jaar zetten we mentaal welzijn weer in de kijker tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Zo officialiseerden we een rust- en stilteplek aan de Hegge.
Schepen van Gezondheid, Chiel Danckers: ‘Mentaal welzijn is een topic die sinds enkele jaren niet meer weg te denken is uit onze samenleving. Toch blijft het vaak moeilijk om dingen bespreekbaar te maken. Dat stigma hebben we mee getracht te doorbreken, maar ons werk is niet af. Daar mag het ook niet bij blijven. We bieden dagelijks oplossingen en kansen aan mensen die met mentale problemen worstelen, maar willen onze inwoners nog meer bewust maken van het thema en hen tot bij ons krijgen indien nodig. Omwille van de wachtlijsten in de zorg is het eens zo belangrijk dat we ook als lokaal bestuur kunnen inzetten op dit thema. Onze inwoners mogen niet het gevoel krijgen of hebben dat ze er alleen voor staan. Wij gaan met Inzet volop voor warme dorpen.’
Spreuken in het straatbeeld
Een jaarlijkse actie tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid is ‘Spreuken in het straatbeeld’. Zelfstandigen/winkeluitbaters/… laten ons weten dat ze mee willen doen en kiezen een spreuk uit. Daarna gaat een vrijwilliger langs om de spreuk zichtbaar op bv. een raam te plaatsen. Deze spreuken zetten ons aan tot nadenken en eenvoudige gedragsgewoonten: van een lach op je gezicht tot elkaar een schouderklopje geven.
Film in de bib
Op donderdag 10 oktober kan je gratis naar de docu ‘In mijn hoofd’ in de bib te Lille. Getuigen Evangeline, Jelle, Peter en Erika vertellen zonder schroom hoe een depressie hun leven ontwricht(te), over de weerbaarheid die ze aan de dag moesten leggen om uit het dal te klimmen en over de oplossingen die ze hebben gevonden om hun geestelijke gezondheid in balans te brengen.
Hun verhalen worden aangevuld met expertise van psychologen Filip Raes en Elke Smeets. ‘In mijn hoofd’ is een documentaire van Karel Van Mileghem, die met ‘Het leven in kleur’ al een Ensor voor beste documentairereeks won. Lara Chedraoui (frontvrouw van Intergalactic Lovers) nam de research voor haar rekening. Nadien volgt er een nabespreking onder leiding van psychologe Saskia Vloeberghs. Meer info of inschrijven doe je hier.
Rust- en stilteplek
Tijdens deze 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid werd onze eerste rust- en stilteplek ingehuldigd te Poederlee. Je ziet op de foto onze nieuwe partijleden (en kandidaten op 13 oktober) Hein Peeters en Eric Raeymakers. Hein vindt een gezonde geest in een gezond lichaam heel belangrijk: sporten, gezond leven en mentaal welzijn zijn drie van de steunpilaren op dat vlak. Zelf volbracht hij al meermaals een Iron Man (triatlon), nu houdt hij het meer bij het zwemmen en zijn mountainbike. Eric geeft in zijn vrije tijd dan weer opleidingen aan mensen die beter in staat willen zijn om psychische problemen bij anderen te herkennen en daarbij te helpen.
Bij de mooie bank aan de Hegge vind je een infobord terug met daarop een gedicht van onze schepen Chiel Danckers.
Bedrukte broodzakken
Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid zal je bij de deelnemende bakkers jouw brood verpakt krijgen in broodzakken met een belangrijke boodschap, namelijk hoe je kan omgaan met ‘moeilijke momenten’. Zo willen we weer meer zaken bespreekbaar maken en tonen dat je er niet alleen voor staat.
Dagelijks beleid
Sinds deze legislatuur zetten we dagelijks extra in op mentaal welzijn. Dat doen we op verschillende fronten. Zo is er:
– een drughulpverlener die verslaafden (alle soorten verslaving, niet enkel drugs, maar ook games, gokken, tabak, alcohol, enz.) en hun naasten bijstaat om tot herstel te komen;
– wekelijks een psycholoog vanuit het Centrum voor Geestelijke Gezondheid Kempen aanwezig op de sociale dienst waar je laagdrempelig terechtkan;
– een vormingswerker die mee rondhangt met jongeren om naar hen te luisteren en hen te begeleiden waar nodig;
– enz.
Vanaf wanneer wordt gebruiken een probleem?
Hoe kan je signalen van gebruik herkennen?
Hoe kaart ik als ouder mijn bezorgdheid aan?
Hoe stel ik grenzen?
Welke hulpverlening bestaat er?
De infoavond start om 19 uur in het gemeentehuis.
Inschrijven doe je via welzijn@lille.be of 014 75 14 11.
Programma
In ons partijprogramma voor de verkiezingen van 13 oktober lees je heel wat over mentaal welzijn. Voor ons is het een topprioriteit om verder te werken op wat er is en gerichte acties daarbuiten uit te voeren. Als het aan ons ligt zal er met regelmaat een psycholoog aanwezig zijn in het Trefpunt en het toekomstig Lokaal dienstencentrum waarbij dus iedereen terechtkan, met specifiek ook de ouderen in onze gemeente in gedachten. Daarnaast zetten we extra acties op om eenzaamheid tegen te gaan (denk maar aan het lokaal dienstencentrum, buddywerkingen, ondersteunen van mantelzorgers, enz).
Ook voor de jongeren hebben we extra plannen: we zorgen voor een outreaching van de Overkopwerking (van de Overkophuizen in onze regio) naar onze jeugdhuizen. We stellen deeltijds een jeugdhuiswerker aan die laagdrempelige activiteiten voorziet in de jeugdhuizen en ondersteuning biedt aan de vrijwilligers.