Borden in Lilse bossen waarschuwen voor brand- of stormgevaar

Het is heerlijk vertoeven in de Lilse bossen en natuurgebieden. Op sommige momenten is het echter belangrijk waakzaam te zijn. In de zomer kan het erg droog zijn in de bossen en is er kans op brandgevaar. In het najaar is er dan weer kans op storm. De gemeente Lille plaatste daarom zopas borden aan alle belangrijkste ingangen van de bossen en natuurgebieden. Op de borden bevindt zich een QR-code waarmee bezoekers meteen kunnen checken of er momenteel kans is op brand of storm.

Schepen voor bosbeheer Luc De Backer, Inzet : “We willen de bezoekers van onze bossen en natuurgebieden op een eenvoudige manier informeren over de huidige situatie rond brand- of stormgevaar. Daarom plaatsten we borden met daarop een QR-code. Wanneer mensen de QR-code scannen, komen ze terecht op onze gemeentelijke website waar ze de actuele risicocode voor brand of storm vinden. Het Agentschap Natuur en Bos bepaalt de risicocode voor brand. Voor storm verwijzen we dan weer naar de website van het KMI. Naast de geldende risicocode, lezen mensen op de pagina ook welke maatregelen er op dat moment gelden in de bossen.”

De gemeente plaatste 40 borden aan de meest gebruikte ingangen van de Lilse bossen en natuurgebieden. Wie de QR-code scant, komt terecht op www.lille.be/waarschuwingscodes.

Burgemeester Peeters : “We kozen voor deze methode omdat de risicocodes snel kunnen veranderen. In de zomer schakelen we heel vaak van groen (weinig gevaar) naar geel (gevaar) of naar oranje (hoog gevaar). Telkens manueel de kleurcodes zichtbaar maken aan alle ingangen van de bossen is enorm arbeidsintensief en tijdrovend. We kozen daarom voor een bord met daarop een QR-code, die linkt naar de sites van Natuur en Bos en KMI. Zo worden de bezoekers van onze bossen attent gemaakt op de ernst van het huidige brand- of stormgevaar. Dit enerzijds om aan te zetten tot voorzichtigheid en anderzijds om te wijzen op een eventueel veiligheidsrisico voor de bezoekers zelf. Naast de QR-code vermelden we op het bord ook nog via enkele iconen de belangrijkste regels in onze natuurgebieden: honden aan de lijn, afval in de vuilnisbak, geen vuur stichten en geen motorvoertuigen toegestaan.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.