Voordracht Filip Lardon: Naar een wereld zonder kanker

Samen met Kom op tegen Kanker (KOTK) brengen we professor Filip Lardon naar Lille. Hij voorspelt dat tussen dit en 10 jaar 80% van de mensen met kanker zal kunnen genezen worden. “Naar een wereld zonder kanker?” is een voordracht vol hoop. Professor Lardon is hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en diensthoofd van het Centrum voor Oncologisch Onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Hij beschrijft helder en bevattelijk hoe de wetenschap zeer snel terrein wint en stilaan de ziekte inhaalt.

Schepen van Gezondheid, Chiel Danckers: “Jaarlijks organiseren we 4 bijeenkomsten/praatcafés in samenwerking met KOTK. Eerder deze legislatuur haalden we prof. Luc Colemont al naar Lille om te komen praten over o.a. preventie bij darmkanker. Nu halen we met prof. Filip Lardon weer een heel interessante spreker naar onze gemeente. Zelf heb ik het voorrecht gehad om o.a. in de fysiologie gedoceerd te worden door prof. Lardon en ik kan alleen maar zeggen dat hij op een enorm bevattelijke en concrete manier les gaf. Hij brengt met een enorme gedrevenheid en bagage zijn inhoud over tot bij iedereen. Een aanrader dus!”

In deel 1 legt hij uit wat we nu weten over kanker, hoe de ziekte ontstaat, hoe een kankercel ontspoort. Is het gewoon brute pech of is het genetisch bepaald? In deel 2 blikt hij vooruit: welke nieuwe, revolutionaire therapieën worden ontwikkeld? Betekenen die het einde van chemo? En kunnen we straks kanker in een vroeg stadium opsporen op basis van een druppeltje bloed? De toekomst ziet er mooi uit. Het moment dat mensen niet meer bang hoeven te zijn voor kanker komt elke dag dichterbij. “Het is nu aan kanker om bang te worden”, voorspelt Lardon.

De voordracht start om 20 uur in Parochiecentrum Sint-Pieter. Inschrijven kan via welzijn@lille.be of 014 75 14 11.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *