Met Inzet willen we er zijn voor onze gezinnen. Dat zag je al aan de manier waarop we omgaan met de meningen van kinderen en jongeren. We bevroegen hen als nooit tevoren en zorgden voor een doorgedreven participatie. Eén van de thema’s die uit al onze bevragingen naar boven kwamen was ‘mentaal welzijn’. Hier kunnen we ons inziens niet aan werken zonder ook ouders en grootouders te betrekken. Speciaal voor hen werkten we samen met Huis van het Kind Kordia een mooi aanbod uit. Hieronder vind je een greep uit het nog veel bredere aanbod.
Schepen van Welzijn, Chiel Danckers: “Over opvoeden is er veel geschreven, wordt er veel verteld en is er van alles op internet te vinden. Vind daar je weg als (jonge) ouder nog maar eens in. Vanuit de gemeentelijke dienst welzijn reiken we graag enkele interessante avonden aan in samenwerking met Huis van het Kind. Ga een keer door het aanbod en schrijf je gerust in indien je interesse hebt. Zo werken we samen aan een gemeente waar gezinnen geholpen worden, waar kinderen willen opgroeien.”
Lezing: Omgaan met stress bij kinderen
Ook kinderen hebben vaak last van stress. Vaak is dit niet zichtbaar of uit zich dit in onverklaarbaar gedrag. En dan weet je als ouder soms niet goed wat te doen om dit te verhelpen. Tijdens deze avond vertellen we meer over wat stress precies betekent, wat dit met de hersenen van je kind doet, hoe kinderen stress uiten. En heel belangrijk, wat je zelf kan doen als ouder om stress bij je kind te verlichten.
De lezing gaat op 26 september om 19u door in de bibliotheek van Lille, Kerkstraat 22b, 2275 Lille. Je kan jezelf inschrijven via de website van Huis van het Kind.
Webinar: Ouders onder druk: ik heb een druk kind
In dit webinar verduidelijkt therapeute Sandra Van Den Berghe het verschil tussen een kind dat druk ‘doet’ en een kind dat druk ‘is’ en geeft heel wat praktische tips.
Dit webinar gaat natuurlijk online door en dat op 30 september van 20-22u. Inschrijven kan via dit formulier.
Webinar: Een relatiebreuk: hoe ga je nu verder?
Hoe ga je na een relatiebreuk als ouders samen door voor jullie kinderen?
Een belangrijke pijler om als ouders samen verder te kunnen, is communicatie. Maar vaak liep je daar in de relatie ook al op vast. Meestal zien we wel wat de andere ouder daarin moet veranderen, maar zien we niet hoe we dat zelf kunnen beïnvloeden, hebben we al van alles geprobeerd zonder succes, waardoor we ons machteloos voelen.
We bieden je een vierdaagse training aan waarin we overtuigingen, die een goede verstandhouding met de andere ouder verhinderen, in je voordeel laten werken. En we leren je hoe je grip krijgt op de onderlinge communicatie.
Deze online trainingssessies gaan van 19-21u online door op 10 en 23 oktober, 7 en 21 november. Inschrijven kan via een mail naar samen@deuitweg.be of 014 725 725
Info-avond over drugs, alcohol en tabak
Op deze infoavond zal de drughulpverlener ouders informeren over verschillende thema’s rond gebruik van alcohol, tabak en drugs. De avond zal gaan over:
– Welke hulpverlening bestaat er?
– Vanaf wanneer wordt gebruiken een probleem?
– Hoe kan je signalen van gebruik herkennen?
– Hoe kaart ik als ouder mijn bezorgdheid aan?
– Hoe stel ik grenzen?
Dit gaat door op 14 oktober van 19-21u. Inschrijven kan via dit formulier.
Webinar: Dubbel verdriet voor grootouders
Grootouder zijn van een kind met een beperking. Het brengt veel verdriet met zich mee. Dubbel verdriet. Verdriet om de dromen die je voor je kleinkinderen had, te moeten opbergen. Verdriet om jouw eigen kind dat je als mama of papa elke dag ziet worstelen met het zorgouderschap. Verdriet dat vaak geen plaats heeft om verteld te worden. Nochtans is het er. Dagelijks. Op allerlei manieren. En vaak in volle glorie. Rauw verdriet.
Daar gaan we in dit webinar mee aan de slag. We hebben oog en oor voor jullie en reiken handvaten en tips en tricks aan over hoe hiermee om te gaan.
Dit webinar gaat online door op 22 oktober en start om 20u. Inschrijven gaat via dit formulier.
Webinar: ADHD bij je kind
Actief, dromerig, snel afgeleid … Wat kan je doen als je vermoedt dat je kind ADHD heeft?
Je vermoedt dat je kind ADHD heeft, of misschien denkt de omgeving of de school dat. Wat nu? Waar kan je terecht? Welke stappen kun je zetten?
Dit webinar gaat online door op 22 oktober en start om 20u. Inschrijven gaat via dit formulier.
Webinar: Start je vakantiepuzzel voor de zomer van 2025
Het lijkt misschien een beetje vreemd om in putje winter te moeten gaan nadenken over de zomer van 2025. En toch is dit belangrijk. Zeker voor bijzondere gezinnen! De meeste organisaties starten in of vlak na de kerstvakantie namelijk al de inschrijvingen voor hun zomerkampen. En die zijn vaak meteen volzet. Wil je zonder zorgen de zomerregeling kunnen plannen? Dan volg je best deze webinar.
In de webinar geven we je een heel breed aanbod van gekende kampjes maar ook van nieuwe, leuke initiatieven waar jouw bijzonder kind meer dan welkom is. Daarnaast laten we je kennis maken met aangepaste vakantieverblijven voor een ontspannend verblijf met het hele gezin. We geven je ook voorbeelden van hoe je een gepersonaliseerde vakantiekalender kan maken. Ten slotte vertellen we je op welke tegemoetkomingen je recht hebt bij kampjes en vakantieopvang. Dit alles en nog zoveel meer leggen we jullie uit in dit bondig maar heel praktisch webinar. Want een zorgeloze vakantie, dat verdient iedereen!
Dit webinar gaat online door op 12 december vanaf 20u. Inschrijven gaat via dit formulier.